Ruim 50 procent van de MKB-bedrijven (< 100 werknemers) in de chemische industrie heeft de afgelopen drie jaar nieuwe producten op de markt gebracht. Dat is aanzienlijk meer dan de 26 procent van het gemiddeld MKB-bedrijf.
Door zich te vestigen in een Innovation Lab of het Centre for Open Chemical Innovation (COCI) kunnen startende MKB-bedrijven makkelijker en sneller innoveren. Vandaag start een tweede Innovation Lab in Nederland: het Innovation Lab Chemistry Amsterdam (ILCA) op het Amsterdam Science Park. Daarnaast worden in november 2013 in Delft en in Zwolle/Emmen twee zogenaamde tandems geopend, waarbij een Innovation Lab en een COCI-locatie thematisch gekoppeld zijn en activiteiten nauw met elkaar zijn verweven.
Zonder innovatie geen verduurzaming
De sleutel voor een duurzame wereld is innovatie. Van de MKB-chemiebedrijven geeft 53 procent aan het komende jaar te willen investeren in nieuwe producten (gemiddeld MKB: 29%). De chemische industrie beschikt daarmee over een groot innovatiepotentieel. Dit blijkt uit onderzoek van Panteia/EIM. De Topsector Chemie wil de innovatiekracht van het MKB in de chemie[2], met ruim 2.000 bedrijven goed voor 90 procent van de Nederlandse chemische industrie, vergroten en versnellen. Daarnaast wil de topsector de slaag- en groeikansen voor startende en groeiende bedrijven verbeteren.
Innovation Labs en het COCI zijn belangrijke instrumenten hierin: een Innovation Lab faciliteert ondernemers (veelal startups en spin-offs van kennisinstellingen) met laboratoriumruimte en apparatuur. Ook krijgen zij ondersteuning bij zaken als het opstellen van een gezond bedrijfsplan, het beschermen van hun idee of het verwerven van kapitaal. Op een COCI-locatie helpen grotere bedrijven startende ondernemers en kleine bedrijven bij het verzilveren van innovatieve bedrijfsplannen. Een COCI-locatie bevindt zich in de buurt van grote bedrijven, zodat de deelnemers gebruik kunnen maken van de aanwezige infrastructuur, diensten en expertise.
Bestaande Innovation Labs en COCI-locaties groot succes
In 2011 is het eerste Innovation Lab in Nederland geopend door de Radboud Universiteit Nijmegen en de TU Eindhoven. Deze samenwerking blijkt een groot succes en heeft onder meer geleid tot een onderzoekfinanciering van 27 miljoen euro voor chemisch onderzoek naar dynamische materialen, uitwisseling van intellectueel eigendom, verbeterde samenwerking met de industrie en masterclasses innovatief ondernemerschap in de chemie voor studenten. Ook zijn er al drie goedlopende COCI-locaties: de Chemelot Campus in Geleen, Plant One in Rotterdam en de Green Chemistry Campus in Bergen op Zoom.